събота, 29 януари 2011 г.

Бягащият човек (Стивън Кинг)

                                             Бягащият човек
роман - хорър
издаден - 1982г.

 Това е една уникална книга. Историята е абсолютно оригинална и завладяваща, която ще ви държи в напрежение до край. Горещо ви препоръчвам да я прочетете.

 В книгата се разказва за Бенджамин Ричърдс, беден и отчаян от суровия живот човек. Той живее отвъд канала в Кооп сити, където живеят около четири милиона други като него почти всички без работа. Място където времето е спряло, място потънало в бедност и мизерия.
  Отвъд канала - "блокове, масово строителство, огради, останко от отдавна изоставени автомобили по празните паркинги, мръсотии, разбити витрини, плъхове, мокри торби с боклук, разпилени по тротоарите и канавните, разкривени надписи по стените" това беше то. "Кооп сити представляваше лабиринт от паркинги, пусти магазини, градски центрове и павирани игрища, който се простираше във всички посоки и гъмжеше от плъхове." Овъд канала след всичката тази мизерия е градът с всичките му богати и безмозъчни хора. Един свят управляван от безплатната телевизия и "телевизионните игри" - игри на живот и смърт.
  Ричърдс има жена на име Шиила и дъщеричка на има Кати, които много обича. Кати е тежко болна от грип, но за лечението й няма пари. Отвъд канала никой не може да й помогне, трябва й истински лекар и добри лекарства от града, те струван много нови долари, които Ричърдс както и повечето жители на Кооп сити не притежават. Отчаян от мизерията и изплашен за живота на дъщеричката си Ричърдс решава да се включи в жестоките и глупави "телевизионни игри". Шиила не е съгласна поради опасността Бен да умре, но той няма избор и се отправя към града, за да се включи в телевизионните игри. 
  Игрите представляват безпощадни и кървави забавления за зрителите. Част от игрите са - "двубой с горещината", "бъхтене за пари", "бягай за оръжието", "плувай с крокодилите". След участието си в тези игри участниците обикновенно попадат в болница със сърдечен удар, извадено око, една-две счупени ръце или крака, а в повечето случаи дори умират.
За да приемат някой в игрите му правят многобройни физически и умствени тестове. Те търсят хора предимно със здравословни проблеми или хора, които нарушават обществения ред, за да може шоуто да е по-зрелищно и да има смъртни случай.
 След многобройните тестове и участници в тях Ричърдс е избран за играта "Бягащия човек". Това е най-опасната и зрелищна игра от която никой не е излизал жив, игра в която всички са срещу "бягащия човек", цялата нация, ловците на играта, полицията всички искат да го видят мъртъв, разкъсан на парчета. Това е и целта на играта. Правилата са пости и ясти:
 Ловците и полицията се опотват да намерят "бягащия човек" и да го ликвидират. Бягащият човек получава по 100 нови долара за всеки час прекаран на свобода. Парите се изплащат на участника или на семейството му. Бягащият има 12 часа преднина, преди ловците да тръгнат след него. В началото той получава 4800 долара, като се предполага, че ще успее да ги заблуди 48 часа, а ако умре по рано ще бъдат приспаднати. Ако бягащия оживее 1 месец той получава голямата награда от 1 милиард долара. Бягащият човек получава записващо устройство и 60 малки касети. Всеки ден трябва да праща по два записа със себе си, ако не го направи плащането спира, но ловът продължава. Бягащият получава по 100 допълнителни долара за всерки убит ловец или полицай.
  Ричард излиза от сградата на телевизионните игри, която е най-голямата в града, и се чувства така "сякаш е излезнал от затвора, въпреки че просто га бяха преместили от една килия в друга".
И така ловът започва. Той има 12 часа преднина да се скрие възможно най-далеч. Спира едно такси и потегля.
   Оттук започват невероятните премеждия на Ричърдс, той ще бяга, ще се крие, ще убива, ще има хора, които ще се опитат да му помогнат, но всички останали ще искат да го видят мъртъв
 В борбата си за оцеляване той ще убие много от ловците и полицаите, той ще подобри рекорда за най-дълго оцелял в играта "бягащия човек", но дали ще успее да оцелее до края, какво ще направи и как, ще разберете като прочетете книгата.

"...Хората гледаха тъпо, ужасено и невярващо. Грохотът изпълни света."     
"Килиън вдигна очи от бюрото си и погледна към прозореца..."
"...само за един миг, един кратък миг на пълна изненада, неверие и ужас Килиъм видя втренчения в него Ричърдс. Лицето му беше в кръв, черните му очи горяха като очите на демон. Ричърдс се усмихваше.
- господи...- каза Килиъм. Не му стигна времето за повече."
         
" Леко наклонен настрани, самолетът се заби в седемдесетия етаж на сградата на игрите. Една четвърт от резервоарите му беше все още пълна. Връхлетя със скорост малко над педстотин мили в час.
Експлозията беше ужасна. Освети нощното небе като гняв Божи и огнен дъжд се изсипа над кварталите."


 През 1987г. е направена екранизация на книгата, в която главната роля се играе от Арнолд Шварценегер.   Филма може да намерите  ТУК

3 коментара:

  1. Романът не е хорър, а сай-фай. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Почти всичко на Стивън Кинг е малко фентъзи. Страхотен автор - доказано е!

    ОтговорИзтриване
  3. Махнете последният цитат, разваляте удоволствието от четенето! Иначе книжката е върхът ;)

    ОтговорИзтриване